Czerwone mięso może być rakotwórcze

To, że jakaś substancja, składnik pożywienia czy wręcz cały posiłek może być rakotwórczy dobiega do nas z różnych stron z regularną częstotliwością. Czasami mamy wrażenie, że czego się nie zje i nie dotknie tak naprawdę jest rakotwórcze. Teraz do tej grupy dołącza również czerwone mięso. Na szczęście tylko w bardzo dużych ilościach. Od dawna wiadomo, że spożywanie dużej ilości mięsa, zwłaszcza czerwonego sprzyja chorobom serca. Niedawno do tej choroby dołączyło ryzyko zachorowania na raka. Jak podają niektóre z organizacji zdrowotnych, lepiej ograniczyć do minimum spożywanie wołowiny i wieprzowiny, a także zrezygnować z niektórych wędlin i parówek. W ten sposób zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, który jest jednym z najczęściej występujących nowotworów, zwłaszcza wśród mężczyzn. Takie wyniki badań, nie znaczą jednak, że jedynym wyjściem dla uniknięcia tej niebezpiecznej choroby jest przejście na wegetarianizm. Zaleca się jedzenie ok. 500g mięsa tygodniowo (po przyrządzeniu, surowa porcja wynosi ok.750g). Nie ma w takim wypadku znaczenia czy jest to mięso czerwone, czy to lżejsze. Aby zachować zdrowie unikaj również mięsa przetworzonego. To znaczy, unikaj supermarketowych wędlin, które zawierają dużo konserwantów. Jeśli masz taki wybór kupuj mięso pochodzące ze sprawdzonych hodowli, najlepiej ekologicznych.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *