Cenne właściwości witaminy A

Witamina A jest jedną z najbardziej znanych i wartościowych witamin. Jej źródłami są przede wszystkim takie produkty jak warzywa (dynia, marchew, szpinak, pomidory, brokuły), nabiał (mleko, sery, masło), tran, wątróbka czy żółtka jaj. Wiele osób nie docenia wartości tej witaminy, mimo że jest ona bardzo istotna dla funkcjonowania całego organizmu ludzkiego. Witamina A wpływa bardzo dobrze na wzrok (zwłaszcza nocą) i zapobiega kurzej ślepocie. Jej właściwości pozytywnie oddziałują na funkcjonowanie błon komórkowych oraz wzmacniają układ odpornościowy organizmu, a także eliminują wolne rodniki. Witamina ta wzmacnia również mięśnie i zęby oraz przyspiesza gojenie się siniaków i ran. Ponadto spowalnia ona proces starzenia się skóry i korzystnie wpływa na urodę: przeciwdziała zmarszczkom, wygładza, nawilża i ujędrnia skórę, a także wzmacnia paznokcie i poprawia wygląd włosów. Niedobory witaminy A w organizmie mogą być naprawdę groźne. Ich skutkiem może być złe samopoczucie, brak apetytu, trądzik, łamliwość paznokci i włosów, szorstkość cery, pogorszenie się wzroku, a nawet łuszczyca.

Witaj! Witaj na moim portalu w całości stworzonym dla promowania zdrowia. Z wykształcenia jestem lekarzem a z pasji blogerką. Mam nadzieję, że spodobają Ci się treści zamieszczone na blogu. Zapraszam do aktywnego komentowania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)