Jak odżywiać się po zawale

Właściwa dieta po przebytym zawale jest nie mniej ważna od zażywania leków. Osoby, które przeszły zawał serca powinny uwzględnić w swojej diecie ryby i to zarówno morskie, jak i ryby słodkowodne. Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe poprawiają pracę serca. Dania z ryb powinny znaleźć się w jadłospisie przynajmniej 2 razy w tygodniu. Oczywiście nie mogą to być ryby smażone, dozwolone jest ich duszenie bez dodatku tłuszczu, gotowanie i pieczenie. Każdego dnia w jadłospisie osób po zawale serca powinno znaleźć się także 5 porcji owoców i warzyw. Zalecane są między innymi przetwory z aronii, awokado, marchewka, szpinak, owoce cytrusowe. To właśnie te owoce i warzywa służą pomocą w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi. Działanie przeciwzakrzepowe oraz obniżające poziom cholesterolu ma czosnek. Warto więc zjadać 2 ząbki czosnku dziennie. 2 razy dziennie można jeść również nabiał oraz drób. Drób jemy po usunięciu z niego skórki. Dieta po zawale nie powinna zawierać tłuszczów zwierzęcych, soli i fast-foodów.

Witaj! Witaj na moim portalu w całości stworzonym dla promowania zdrowia. Z wykształcenia jestem lekarzem a z pasji blogerką. Mam nadzieję, że spodobają Ci się treści zamieszczone na blogu. Zapraszam do aktywnego komentowania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)