Jak stosować dietę niskobiałkową?

Dieta niskobiałkowa to sposób odżywiania, który przyczynia się do poprawy stanu naszego zdrowia. Wspomaga leczenie niewydolności nerek i wątroby. Jest tez metodą leczenia schorzeń, w przebiegu których dochodzi do zakłócenia metabolizmu aminokwasów, na przykład fenyloketonurii. Dieta polega więc na ograniczeniu produktów zawierających białko. Celem jest przede wszystkim zapobieganie nadmiernemu wytwarzaniu toksycznych dla organizmu produktów przemiany białkowej. Uszkadzają one narządy, doprowadzając do ich dysfunkcji. Tego typu dietę możemy stosować również podczas chorób trzustki, pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych. Przyjęte jest, że ilość białka w diecie nie powinna przekraczać 50 gramów na dobę. Wyjątkiem od tej reguły jest zaawansowana niewydolność nerek, bądź wątroby, w których przebiegu musimy pamiętać o bardzo restrykcyjnym ograniczeniu białka w diecie. Do zalecanych produktów zalicza się czerstwe pieczywo bezbiałkowe, pszenna skrobia, zsiadłe mleko, jogurty, kefiry, jaja gotowane na miękko i na parze, w formie jajecznicy. Dodatkowo możemy pozwolić sobie na chude mięso i wędliny. Z tłuszczy kosztujmy olejów roślinnych.

Witaj! Witaj na moim portalu w całości stworzonym dla promowania zdrowia. Z wykształcenia jestem lekarzem a z pasji blogerką. Mam nadzieję, że spodobają Ci się treści zamieszczone na blogu. Zapraszam do aktywnego komentowania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)