Jedzmy kalarepkę w trosce o zdrowie

Jednym z cieszących się popularnością warzyw jest kalarepka. Powinniśmy ją docenić także za właściwości zdrowotne. Kalarepa, czy to fioletowa czy też zielona, jest bardzo bogata w witaminę C. Jedząc tylko jedną kalarepkę dziennie pokryjemy swoje dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę i wzmocnimy swój układ odpornościowy. Mocny układ odpornościowy przyda nam się jesienią i zimą, będzie nas skuteczniej chronił przed przeziębieniami. Witamina C wspomaga także nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami, które wyrządzają wiele szkód w naszym organizmie. W kalarepce znajduje się nie tylko witamina C, ale także beta-karoten. Jest to przeciwutleniacz o silnym działaniu wspierającym nasz organizm w walce z chorobami nowotworowymi. Kalarepę warto jeść także ze względu na dużą ilość składników mineralnych, zawiera ona między innymi wapń, żelazo i magnez. Jest polecana osobom cierpiącym na zaparcia, dzięki obecności w niej cholagogi wydzielana jest większa ilość żółci. Mogą ją jeść maluchy, gdyż nie powoduje alergii.

Witaj! Witaj na moim portalu w całości stworzonym dla promowania zdrowia. Z wykształcenia jestem lekarzem a z pasji blogerką. Mam nadzieję, że spodobają Ci się treści zamieszczone na blogu. Zapraszam do aktywnego komentowania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)