WIELE LUDÓW

Wiele ludów o różnych kultu­rach stało się całkowicie wegetariańskimi, chociaż za­miłowanie do mięsa nadal pozostało. Zgodnie ze swoimi instynktami człowiek mięsożerny stosował zdo­bycze z zakresu rolnictwa również po to, aby stać się bardziej wydajnym konsumentem drugiego stopnia. Osiągnął to uprawiając np. trawę dla zwierząt trawo- żernych, jak np. bydło i owce, oraz kukurydzy lub innych ziaren dla drobiu i zwierząt takich iak np. świnie. W naturalnej siatce odżywiania zdarza się często, że wiele gatunków zwierząt korzysta z tego samego źródła pożywienia. Człowiek rozwijając rolnictwo nie tylko „skrócił łańcuch odżywiania”, lecz również znacznie zmniejszył naturalne współzawodnictwo. Nie chciał on dzielić się kapustą i zbożem z owadami, dro­biem — z jastrzębiem lub swoimi owcami — z wilka­mi.

Witaj! Witaj na moim portalu w całości stworzonym dla promowania zdrowia. Z wykształcenia jestem lekarzem a z pasji blogerką. Mam nadzieję, że spodobają Ci się treści zamieszczone na blogu. Zapraszam do aktywnego komentowania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)