Z ROZWOJEM ROLNICTWA

W dalszym ciągu jednak nie mógł korzystać z większości otaczających go roślin, ponieważ np. liście dębu, szpilki sosnowe lub drewno nie nadają się do spożycia, niezależnie od tego w jaki sposób zostały ugotowane. Jedynym wyjściem (chociaż praczłowiek doszedł do tego z trudem i powoli) było zastąpienie roślin niejadalnych gatunkami nadającymi się do spo­życia, tzn. wprowadzenie roślin użytecznych bezpo­średnio na miejsce pośrednio użytecznych. Równolegle z rozwojem rolnictwa człowiek przecho­dził na bezpieczniejszą pozycję konsumenta pierw­szego stopnia, tj. zwierzęcia, którego podstawowe po­żywienie stanowiły ryż, pszenica, kukurydza, ziem­niaki, kassawa, taro itp.

Witaj! Witaj na moim portalu w całości stworzonym dla promowania zdrowia. Z wykształcenia jestem lekarzem a z pasji blogerką. Mam nadzieję, że spodobają Ci się treści zamieszczone na blogu. Zapraszam do aktywnego komentowania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)